KORTRIJK

Kortrijk

Waterhardheid Kortrijk

Waterhardheid Kortrijk

Het Vlaamse Kortrijk ligt in het Zuiden van de provincie West-Vlaanderen, vlakbij de Franse grens. Sinds 2008 is de stad onderdeel geworden van een Eurodisctrict: een Europese samenwerking tussen verschillende gemeenten uit twee of meerdere landen. In dit geval is er een samenwerking met de Franse stad Rijsel (ook wel Lille), en de op een na oudste stad van België, Doornik. Samen vormen zij een eurometropool met rond de 1.900.000 inwoners. Kortrijk alleen heeft ruim 75.500 inwoners.

De stad, wederom gelegen aan een rivier, namelijk de Leie, was al in de middeleeuwen een welvarend handelscentrum. Door haar gunstige stroomsnelheid en zo dus laag ijzer en kalk percentage werd de Leie door de Engelsen ook wel de ‘Golden River’ genoemd. Hier vond men perfecte omstandigheden voor de verbouwing van vlas, een van Kortrijks belangrijkste producten. Ook de lakennijverheid gedijde. De geschiedenis en het bewerkingsproces zijn doorgaans in het Vlasmuseum te bekijken, hoewel deze door een verhuizing pas in 2014 weer zal openen. De textielindustrie is tegenwoordig nog steeds een grote inkomstenbron voor de stad. Hiernaast staat de stad bekend om het grote winkelcentrum ‘K in Kortrijk’, dat in 2010 werd geopend, en het Xpo Meeting Center. In dit laatste ontmoetingscentrum worden allerlei evenementen georganiseerd en zijn vergaderzalen te huur. Met haar perfecte ligging tussen Amsterdam, London en Parijs probeert het centrum een internationale doelgroep aan te spreken.

In Kortrijk zijn ruim 200 beschermde gebouwen en monumenten te vinden. Twee daarvan staan op de Unesco Werelderfgoed lijst: het Belfort en het Begijnhof. Het onderste gedeelte van dit Belfort, ook wel de Halletoren genoemd, stamt uit 1307 en grensde vroeger aan de oude Lakenhalle. Het Begijnhof, ooit gesticht in 1238, heeft helaas aardig wat verwoesting moeten voorduren wat er toe heeft geleid dat de oudste bouwwerken hier 17deeeuws zijn. Een gebeurtenis waar Kortrijk iedereen graag aan blijft herinneren is de beroemde Guldensporenslag die plaatsvond op de Groenigekouter in 1302. Dit is waar een Frans leger van sterke, getrainde ridders werd verslagen door Vlaamse volkstroepen. Een heel museum genaamd ‘Kortrijk 1302’ is aan het onderwerp gewijd. Toch draait Kortrijk niet alleen om vergaande glorie. Naast de prachtige middeleeuwse en 17deeeuwse panden, is in de stad veel wat modernere architectuur te vinden. De Kunstwerkstede Gebroeders de Coene zorgde tussen 1888 en 1977 voor zowel werk in Art Nouveau als Art Deco stijl. Verschillende wandelroutes leiden de bezoeker langs Kortrijk’s design.

Waterhardheid Kortrijk

Waterhardheid Kortrijk
Waterhardheid Bissegem
Waterhardheid Heule
Waterhardheid Bellegem
Waterhardheid Kooigem
Waterhardheid Marke
Waterhardheid Rollegem
Waterhardheid Aalbeke