Mechelen
In het uiterste Zuiden van de Provincie Antwerpen, niet ver van de hoofdstad Brussel en aan de rivier de Dijle ligt Mechelen. In 1008 staat voor het eerst de naam Machlines op een officiële oorkonde. Pas vier eeuwen later krijgt de stad haar huidige naam om vervolgens in de 16de eeuw voor korte tijd de rol van hoofdstad van de lage landen te vervullen. Tegenwoordig houd de stad zich bezig met handel en commerciële diensten. Er zijn meer dan 2000 bedrijven gevestigd. De stad had begin 2013 bijna 83.000 Maneblussers, oftewel inwoners van Mechelen. Deze spottende bijnaam kregen de inwoners in de 17de eeuw door een collectieve poging tot blussen van de Romboutstoren. Met de toren bleek niets mis te zijn, maar met de ogen van de dronkaard die alarm had geslagen duidelijk wel. Door de laaghangende mist en het goudkleurige maanlicht had de man zich per ongeluk vergist. Het is goed mogelijk dat de dronkaard in dit verhaal iets te veel van het bier had gedronken dat nu nog altijd in Mechelen word gebrouwen en verkocht. Het bier, genaamd Gouden Carolus werd voor het eerst in 1471 door de Mechelse Begijnen gebrouwen en was naar verluid het favoriete bier van Keizer Karel V. Het brouwproces is te zien in Brouwerij het Anker.
Hoewel de historische stad Mechelen veel heeft geleden in de verwoestende jaren van zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog, zijn er nog ruim 400 monumenten en stadsgezichten over. Een paar daarvan staan op de Unesco werelderfgoed lijst. Een is, zoals in velen Belgische steden, de Belforttoren. De start van de bouw vond plaats in 1425, maar de toren werd nooit voltooid. De grootte van het torenuurwerk van deze Romboutstoren was in de 18de eeuw echter een unicum.
Waterhardheid Mechelen Waterverzachter Prijs
Door haar aparte karakter, samengesteld uit verschillende opgekochte en bijgebouwde panden, mag ook het Groot Begijnhof zich tot werelderfgoed rekenen. Een keer in de 25 jaar vindt in Mechelen de religieuze-stoet, genaamd de Hanswijkcavalcade plaats. Zo ook in 2013. De ‘Ommegang’ die hierop volgt is een stoet van de historische reuzenfiguren die op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid staan. Dat Mechelen wel iets heeft met poppen is goed te zien aan de aanwezigheid van het Speelgoedmuseum, dat hier sinds 1981 spelletjes van over de hele wereld tentoonstelt. Samen met Technopolis, een zogenaamd ‘doe-centrum’ voor wetenschap en technologie, en dierenpark Planckendael, is er genoeg te beleven in Mechelen.
Waterhardheid Mechelen
Waterhardheid Mechelen
Waterhardheid Walem
Waterhardheid Heffen
Waterhardheid Hombeek
Waterhardheid Leest
Waterhardheid Muizen