Verschillende manieren om waterhardheid te meten
Wat is hard water?
Hard water slaat op water dat een hoog aandeel opgeloste mineralen bevat, zoals Kalk. Alhoewel de mineralen Kalk en Magnesium meestal worden geassocieerd met hardheid van water, zijn ook andere polyvalente ionen zoals aluminum, mangaan, ijzer en zink vaak aanwezig.

Waterhardheid werking waterontharder
Waarom zouden we waterhardheid meten?
Alhoewel het geen gezondheidsrisico vormt, kan het gebruik van hard water andere problemen opleveren, die alleen vermeden kunnen worden als de waterhardheid gemeten wordt.
Vergelijk Prijzen Van Waterontharders (In uw buurt) >
Hier is een lijst van oorzaken:
- Schoonmakers zouden altijd de waterhardheid moeten meten omdat hard water op bijna alle schoonmaaktaken effect heeft. De reden hiervoor is dat het moeilijker is om zeep of schoonmaakmiddel op te lossen in hard water omdat de zeep reageert met het hoge mineralenaandeel van hard water. Deze reactie van zeep en mineralen vormt een vaste stof of een aanslag en dit hindert het schoonmaakproces. Totdat het gehele aandeel mineralen is verbruikt, zal de zeep niet oplossen in het water om schuim te vormen. Dit is natuurlijk niet ideaal voor schoonmakers, aangezien meer en meer zeep nodig is voor het schoonmaken.
- Een ander probleem voor mensen die hard water gebruiken, treedt op als kleding gewassen wordt. Omdat de mineralen in hard water reageren met de zeep en aanslag vormen, zet deze zeepaanslag zich vast op kleding en stoffen, waardoor ze er minder stralend uitzien. Al de kleding die in hard water gewassen wordt, heeft een korte levensduur en ziet er verschoten uit. De gevormde zeepaanslag plakt aan de draden van de stof en die wordt daardoor broos. Witte kleding wordt geel of grijs van kleur.
- Hard water laat strepen en vlekken na op servies en glazen.
- Het gebruik van hard water in badkuipen veroorzaakt de vorming van randen zeepaanslag en kalkaanslag.
- In de warm waterleidingen veroorzaakt hard water de aangroei van kalkaanslag en hierdoor vermindert de doorstroming van het water.
- Hard water laat de huid droog aanvoelen omdat er een onzichtbare laag zeep achterblijft.
Om zo veel problemen te voorkomen, moet u altijd de waterhardheid bij u thuis meten. Dan kan u een waterontharder kopen.
Hoe de waterhardheid meten?
Er zijn verschillende manieren om de waterhardheid te meten:
1. Meet waterhardheid door titratie
Waterhardheid kan worden gemeten door het te titreren met EDTA-oplossing. EDTA is ethyleen dia mine tetra acetaat zuur, wat wordt gebruikt om kalk op te lossen. Als u een watermonster neemt en EDTA-oplossing blijft toevoegen tot de kleur van het monster verandert, kunt u de mate van waterhardheid meten.
2. Digitale Titratie
In de plaats van het handmatig toevoegen van EDTA-oplossing , kan ook een digitale Titrator gebruikt worden. Het werkt volgens hetzelfde principe van titratie, maar het is gemakkelijker en accurater.
3. Teststrips
Een andere manier om de waterhardheid te meten, is het gebruik van teststrips. Deze teststrips zijn kleine stukjes papier die in het watermonster gedipt kunnen worden. Nadat u de strip in het water heeft gedipt, komt er een kleur op het uiteinde van de strip; deze kleur correspondeert met een index die is geprint op de doos van de strips. Teststrips kunnen gemakkelijk en accuraat thuis worden gebruikt om de waterhardheid te meten.
4. Een colorimeter gebruiken
Dit is een speciaal apparaat dat wordt gebruikt om de waterhardheid te meten, in streken waar het naar verwachting minder is dan 4mg/L. Colorimeter gebruikt het concept van een lichtflits die door het monster wordt gestuurd en het meten van de hoeveelheid licht die wordt geabsorbeerd door het monster, om de hardheid van het water te bepalen.
5. Ionselectieve Elektrode
Dit kan worden gebruikt in troebele of gekleurde monsters om de waterhardheid te meten.
6. Thuis test
Vul een transparante fles met ongeveer 285 ml water. Voeg ongeveer 6 tot 7 druppels vloeibaar wasmiddel toe en doe de dop op de fles. Schud de fles en kijk hoe veel zeepschuim ontstaat. Als de fles zich vult met bubbels, dan heeft u zacht water, maar als u heel erg moet schudden om schuim te krijgen, dan heeft u waarschijnlijk hard water.
Lees ook: hoe werkt een waterverzachter